Oblasti přípravy na shodu s nařízením NIS2

V dnešní digitálně propojené době je bezpečnost informačních systémů klíčovým faktorem pro úspěch a ochranu každé organizace. Tento fakt si uvědomují i regulační autority a v zájmu všeobecné ochrany informací, občanů a ekonomik bude do českého zákoníku transponována evropská směrnice NIS2, jež stanovuje minimální úroveň a principy udržování kybernetické bezpečnosti v organizacích.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost jakožto hlavní regulátor a autorita pro Českou republiku pak bude vyžadovat, aby dotčené organizace zajistily implementaci nezbytných opatření pro dodržení legislativy.

Společnost ICZ a.s. se specializuje na komplexní přípravu a implementaci opatření, která našim klientům zajistí shodu s chystanou legislativou (nový zákon a vyhlášky o kybernetické bezpečnosti).

V úvodu společné diskuse vám pomůžeme identifikovat, zda a případně jak se vás nová legislativa dotkne, což je zásadní pro určení dalšího postupu.

Naše odborné týmy následně pomohou navrhnout konkrétní kroky pro dosažení shody v oblasti organizačních i technických opatřeních.

Organizační opatření

Naše služby zahrnují detailní analýzu stávajících ke kybernetické bezpečnosti relevantních procesů a struktury vaší organizace s cílem identifikovat a eliminovat rizika. V rámci povýšení úrovně kybernetické bezpečnosti a zajištění shody obvykle řešíme následující body:

  • Vypracování analýzy rizik a hodnocení aktiv: identifikace a hodnocení kritických aktiv vaší organizace a analýza rizik, která na ně mohou působit. Tento krok je klíčový pro pochopení, jaké hrozby mohou vaši organizaci ohrozit a jakým způsobem je efektivně mitigovat.

 

  • Provedení auditu a hodnocení kybernetické bezpečnosti: provedení komplexního auditu vašich současných bezpečnostních opatření a posouzení jejich účinnost vzhledem k požadavkům NIS2.
  • Vypracování bezpečnostních politik a postupů: navrhujeme a implementujeme bezpečnostní politiky a postupy, které zajistí splnění všech legislativních požadavků.
  • Školení a zvyšování povědomí: organizujeme školení pro vaše zaměstnance, aby dodržovali zásady bezpečného chování v kybernetickém prostoru, byli informováni o nejnovějších hrozbách a věděli, jak na ně reagovat.
  • Vyladění Incident managementu: zpracování plánů pro správu incidentů a reakci na ně, aby vaše organizace byla připravena rychle a správně řešit bezpečnostní incidenty ať už prostřednictvím vlastních pracovníků, nebo externích kontraktorů.

Technická opatření

Vedle organizačních opatření poskytujeme i široké spektrum řešení, které v technické rovině zajišťují ochranu vašich informačních systémů:

 

  • Návrh a implementace chybějících bezpečnostních technologií: pomůžeme vám vybrat a implementovat nejmodernější bezpečnostní technologie, které ochrání vaše data i systémy před kybernetickými hrozbami a zároveň budou ve shodě s business požadavky vaší organizace. Při návrhu konkrétních částí se soustředíme na maximální vytěžení možností stávajících provozovaných řešení a v potaz bereme i úroveň kompetencí vašich IT týmů. Záběrem pokrýváme jak oblast on-premise řešení, tak i cloudových služeb.
  • Zavedení pravidelného testování a monitoringu: zavádíme systémy pro průběžné testování a monitorování IT infrastruktury, abychom zajistili její odolnost proti aktuálním hrozbám. Tato oblast je klíčová pro včasnou detekci a investigaci případných bezpečnostních incidentů a z výhod těchto systémů budou významně profitovat i vaši zaměstnanci zajišťující samotný provoz technologií.
  • Správa přístupů a identit: nastavíme robustní systémy pro správu přístupu a identit, které zaručí, že pouze oprávněné osoby budou mít přístup k citlivým informacím.
  • Zálohování a obnova dat: zajišťujeme spolehlivé zálohovací systémy a plány obnovy dat, aby byla vaše organizace připravena na rychlé zotavení po jakémkoli incidentu.

Komplexní přístup ke shodě s NIS2

Chápeme, že každá organizace je unikátní, proto přistupujeme ke každému projektu individuálně a přizpůsobujeme naše služby konkrétním potřebám a rizikům vaší firmy. V oblasti technických opatření zachováváme multi-vendor přístup, tedy pro každou oblast můžeme vybírat z technologií více výrobců, aby finální podoba implementovaného opatření nejlépe odpovídala požadavkům vaší organizace.

Společně s vámi vytvoříme bezpečnostní strategii, která bude nejen splňovat legislativní požadavky, ale také posílí vaši celkovou kybernetickou odolnost a v mnoha případech vám dá i konkurenční výhodu ve vašem podnikání. Díky našim zkušenostem a odborným znalostem budete mít jistotu, že jste plně připraveni čelit výzvám moderního kybernetického prostředí.

Zaujalo Vás naše řešení?

0

Řekněte si o nezávislou konzultaci:

riskguide@i.cz
+420 222 272 222